Programma

18 november
JÓRMA en Antiklimax in De Westerkerk in Leeuwarden

JÓRMA – THEY/THEM (work in progress)

JÓRMA omschrijft zichzelf als een ‘music & context maker’ omdat die gelooft dat de context waarin diens muziek wordt gepresenteerd cruciaal is voor de beoogde connectie met het publiek. Door safe spaces te cureren waarin de muziek kan worden beleefd, worden luisteraars aangemoedigd om zich hierbij kwetsbaar op te stellen. JÓRMA combineert een gevoelige singer-songwriter esthetiek met referenties naar elektronische dansmuziek.

JÓRMA werkt dit jaar aan diens eerste avondvullende live ervaring: de gathering THEY/THEM (première op 14 januari 2023 in Grand Theatre Groningen). Deze work in progress presentatie voor STORMRAM is een van de vele stappen in het onderzoek naar een tastbare verbinding tussen performers en publiek. Voor deze 25 minuten durende set brengt JÓRMA naast Jonathan twee muzikanten mee. Voor de première vervolledigen een vierde muzikant, een acteur en een danser de cast.

Credits:
Concept & muziek: JÓRMA / Jonathan Bonny
Uitgevoerd/gecreëerd in samenwerking met: Thora Sveinsdóttir (altviool), Annie Tangberg (cello)
Schrijver monologen en tekstadvies: Rineke Roosenboom
Dramaturg: Isabel Van Hauwe
Geluidsontwerp: Mathijs Van Til
Creatief producent: Agnese Fiocchi 
Administratief/zakelijk medewerker: Gerard Sangrà Navarro.
Met dank aan: Station Noord, Grand Theatre Groningen

AntiklimaxPeer Gynt (speelt David Westera)

“Noorwegen. Daar ben ik opgegroeid. Als klein ventje ravottend tussen de hunebedden. In het zuidelijkste puntje van Noorwegen: de provincie Drønthe. Jullie kennen dat waarschijnlijk als Drenthe. Maar het is dus Noorwegen.”

Deze voorstelling is een krachttoer vol leugens en grootheidswaan – maar wie gaat er schuil achter die stortvloed aan verzinsels? Leugens vertellen ons immers niets over de waarheid, maar alles over de leugenaar zelf…

David Westera en Koen van Seuren herschreven Ibsens monumentale stuk “Peer Gynt”, dat oorspronkelijk meer dan zestig personages telt, naar een monoloog voor één eenzame leugenaar. Een twintiger, worstelend met de waarheid, op zoek naar zijn titelrol op het wereldtoneel. Een energieke, persoonlijke en humoristische zoektocht naar het ware zelf. Wie ben je echt, als je liegt?

In de pers:
“De drie delen waarin de solo (net als het werkelijke stuk) is opgeknipt, beginnen steeds met dezelfde abstracte tekst over tijd en plaats. Gegevens waar het stuk voortdurend mee op de loop gaat. Zo ontstaat een spannende monoloog, virtuoos gespeeld ook, die Ibsens historische werk vervlecht met de actuele werkelijkheid van de acteur; een leugenaar pur sang.” 
Moos van den Broek, Theaterkrant (keuze van de criticus)

“Dit enorme epos wordt door twee sympathieke kwajongens ‘even’ bewerkt tot een verhaal van vijf kwartier (…) Met een ongelofelijke levenslust, bravoure, fantasie, welbespraaktheid en vooral talent neemt David-Peer ons mee in hun verhaal. In een even simpel als doeltreffend toneelbeeld.”
Dio van Velden

Duur voorstelling: 80 minuten, geen pauze

Credits:
Tekst en spel: David Westera
Tekst en regie: Koen van Seuren
Dramaturgie: Judith Blankenberg
Bühne: André Pronk/Douwe Ket (decorwerkplaats Grand Theatre)
Coproductie: Grand Theatre Groningen
Scenefoto’s: Niels Knelis Meijer
Posterbeeld: Bogi Bakker
Met dank aan: Joran de Boer, Milan van der Zwaan, Siri Klein-Robbenhaar, Vincent Westra

23 november
ShELFISH & Antiklimax in De Koornbeurs in Franeker

ShELFISH – Life & Times

‘Ik ben als een mier die zijn hol niet kan vinden’

Als een jongen na vijftien jaar in jeugdinstellingen heeft geleefd,  wordt hij op zijn achttiende op straat gezet. Dan eindigt immers de jeugdzorg. Hij redt het niet alleen en sterft in een tentje door hitte en ondervoeding. Door dit droeve krantenbericht geraakt, voelt ShELFISH de noodzaak om de omstandigheden te onderzoeken die ertoe leiden dat jongeren vast komen te zitten in hun leven en de maatschappij.   

In een mix van danstheater, een verhalende soundscape en een dynamische sculptuur nemen we je mee in het complexe labyrint waarin sommige jonge mensen zich bevinden.  

Voor Life & Times werken we met een aantal jongeren uit een gesloten jeugdzorginstelling in Groningen. Hun stemmen vertolken het verhaal van Michael K., het hoofdpersonage uit het prachtige boek  ‘Life & Times of Michael K.’ van Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee.

Michael K. is een sociaal beperkte jongeman die een anoniem leven leidt als gemeentewerker. Hij heeft zijn hele leven in instellingen geleefd. Zijn moeder kwam af en toe op bezoek. Op een dag vraagt zijn moeder hem om haar, doodziek als ze is, terug te brengen naar haar geboortegrond. Onderweg overlijdt de moeder. Met haar as in een doosje, zet Michael de reis voort. Wat volgt is een apocalyptisch relaas van een jongen die niet genoeg van de wereld begrijpt om zich erin te kunnen handhaven. 

Credits:
Life & Times wordt gemaakt met en door:
Concept/regie
: Veerle Van Overloop
Choreografie/performers: Olympia Kotopoulos & Matija Franjes
Voice-overs: de jongeren L., L., R., E., A. en Veerle Van Overloop
Geluidsontwerp/compositie: Niels van Dam & Fons Herder
New media art installation: WERC
Tekst: ‘Life & Times of Michael K.’ van J.M. Coetzee
Bewerking: Veerle Van Overloop & Judith Blankenberg
Dramaturgie: Judith Blankenberg
Kostuums: Matija Franjes
Lichtontwerp: Wil Frikken
Techniek: Wil Frikken & Merijn Boers
Publiciteit: Karlijn Vermeij
Campagnebeeld: Wouter van Tilborg
Beeldmateriaal: Lex Vesseur
Productie: Myrthe Boshart
Zakelijk management: Frits Selie

Met grote dank aan Pieter Smit, Albert van der Ploeg, Tjeerd van Dekken en alle betrokken medewerkers van Portalis/Elker.

Life & Times wordt geproduceerd en gepresenteerd door ShELFISH i.s.m. WERC en in coproductie met Grand Theatre Groningen en Pianofabriek (Brussel)

Life & Times is financieel mogelijk gemaakt door het Ministerie van OCW, Dioraphte, VSB, Fonds 21, Station Noord, Beringer Hazewinkel & Kunstraad Groningen.

Antiklimax – Hamlet versus Don Quixote

We zijn allemaal nogal veel met onszelf bezig. We zijn onzeker, twijfelen aan de wereld, onszelf, aan goed en kwaad – we turen in het duister en hopen daar iemand te zien die op ons wacht, maar het blijft stil. En ondertussen branden de bossen af, de zeespiegel stijgt, de ongelijkheid groeit. Om wat voor helden vraagt deze wereld?

Hamlet versus Don Quixote is een duel tussen twee grootheden uit de westerse literatuur – tussen hoofd en hart, tussen egoïsme en idealisme. De een verdwijnt in eindeloze twijfel en onzekerheid, de ander verliest zich in zijn rotsvaste overtuigingen. 

Wie te zijn, wie niet te zijn? Is ‘t nobeler de slagen en stoten van het noodlottig toeval – getroost en gesterkt door onze idealen – te bevechten, of muitend aan de vloed van moeilijkheden een eind te maken – te sterven, slapen… oftewel: to Hamlet or to Don Quixote… That’s the question!

Na de geslaagde bewerking van Peer Gynt trekken de makers van Antiklimax opnieuw twee grootheden uit de westerse literatuur-geschiedenis naar het hier en nu. Hamlet versus Don Quixote wordt een theatraal duel, waarin de spelers niet alleen deze personages maar vooral hun eigen persoonlijkheid op de proef stellen. Een energieke  dialoog waarin het persoonlijke en het theatrale elkaar voortdurend afwisselen.

Duur voorstelling: 90 minuten, geen pauze

Credits:
Tekst: David Westera, Koen van Seuren, Evalinde Lammers
Spel: David Westera, Evalinde Lammers
Regie: Koen van Seuren
Decor/kostuums: Caz Egelie
Coproductie: Grand Theatre Groningen
Foto’s: Niels “Knelis” Meijer